Istorija drugog Rima na Twitter-u

Mnogi nalozi na Twitter-u zamišljeni su da prate neki koncept, odnosno da objavljuju tvitove koji su povezani sa nekom temom. Neki od njih su za temu odredili nauku i objavljivanje popularnih stvari iz rada pojedinih istraživača.

To važi i za nalog @romebyzantium na kome objave kače istraživači istorijskog perioda Istočnog rimskog carstva, poznatog i kao Vizantija.

Stare ilustracije istorijskih događaja, slike arheoloških nalaza, drevnih građevina, fresaka, mozaika, istorijskih spisa, tu su da po sistemu kap po kap dopune vaše znanje o ovom istorijskom periodu, ili da vas zainteresuju da se o njemu obimnije informišete.

I stvar ni po čemu nije knjiški suvoparna, a u prilog tome je i poneka šala koja se referiše na istorijski period ili neke od činjenica. A tu je i retvitovanje sličnih naloga  koji se takođe bave temama koje se mogu dovesti u vezu sa onim što tvituje @romebyzantium.

Istočno rimsko carstvo je najdugovječnija imperija u istoriji ljudske civilizacije, čije trajanje se protezalo od 4. do 14. vijeka. Tokom više od hiljadu godina postojanja nakon pada Rima, ovde je nastala pravna država, visokoškolsko obrazovanje, međunarodna diplomatija, onakve kakve poznajemo danas.

Arhitektura, spomenici, crkve, freske, nastale u današnjem Istanbulu i širom carstva i danas ostavljaju bez daha. Tokom većeg dijela svog postojanja, država je bila najmoćnija privredna, kulturna i vojna sila u Evropi, a tokom njenog vrhunca u carstvu je živjela šestina svjetskog stanovništva.