Isprobajte IKEA-inu aplikaciju koja namještaj mijenja novim

Švedska kompanija IKEA stvorila je aplikaciju IKEA Kreativ koja ljudima potpuno olakšava uređenje enterijera.

Za one koji nisu dovoljno kreativni, ili jednostavno ne vole da obilaze salone namještaja, ona je ostvarenje sna. Naime, ova aplikacija pomoću LiDAR-a skenira prostoriju i pravi njenu 3D repliku, a korisnik zatim može da ukloni postojeći namještaj i umjesto njega ubaci komade iz široke ponude kompanije IKEA.

Dakle, kupci mogu odmah, iz udobnosti svog doma, da pomoću AI aplikacije namijenjene za iOS uređaje, isprobaju kako bi komadi namještaja koji im se dopadaju izgledali u njihovom životnom prostoru. Kombinacija je bezbroj, jer doslovno mogu na taj način da virtuelno namjeste sve prostorije u stanu. To je zaista nevjerovatno olakšanje i ušteda vremena.

IKEA već pruža korisnicima mogućnost da pomoću AR tehnologije vide kako bi novi namještaj mogao izgledati u njihovoj kući, ali ovo je svakako korak dalje. Skeniranje se izvodi pomoću Kreativ Scene Scanner-a, koji koristi LiDAR. Moguće je i sa iPhone i iPad uređaja koji nemaju LiDAR, ali tada korisnici treba da unesu niz fotografija prostorije koju žele da namjeste.

Iz IKEA-e navode da se povećao broj njihovih kupaca koji više kupuju od kuće, putem digitalnih kanala, te preporučuju i 50 novih 3D izložbenih prostora za virtuelno pregledanje kataloga i isprobavanje proizvoda u 3D okruženju.