Ispravljanje tuđih tvitova postaje stvarnost

Želja za komunikacijom, razmjenom mišljenja, pa i pažnjom – osnova je uspjeha društvenih mreža. Ali ipak želimo malo više kontrole nad tim s kim, kada i kako komuniciramo.

Kada nas neko spomene u svom postu na bilo kojoj društvenoj mreži, to, naravno, čini stavljajući nas bilo u pozitivan ili negativan kontekst. Međutim, u oba slučaja bismo voljeli da nas se malo više pita da li nam to odgovara.

Ako sve bude onako kako bi korisnicima najviše odgovaralo, Twitter bi mogao da omogući upravo opciju „Unmention yourself from this conversation“, dajući im više kontrole u vezi s tim ko ih može tagovati.

Budući da je ovdje riječ o ispravljanju tuđih tvitova, što je siva zona u koju niko ne želi da ulazi, Twitter s oprezom pristupa najavama ove solucije. Naime, izmjenom bilo kojeg dijela nečijeg tvita može se istovremeno promijeniti i cijeli njegov kontekst, a to obesmišljava eventualne rasprave koje su se iz njega izrodile.

To je razlog zašto je potrebno još testiranja da se ustanovi koje je pravo rješenje. Twitter će sigurno nastaviti da potiče dijalog među ljudima, ali mnogobrojni korisnici smatraju da niko ne bi trebalo da bude primoran na neželjene konverzacije.