iOS 16 javna beta verzija: 5 sjajnih funkcija koje možete isprobati na svom iPhone-u

Korisnici Apple proizvoda mogu se uključiti u program testiranja novih verzija operativnih sistema među kojima je beta verzija iOS 16.

Ovaj operativni sistem donosi nekoliko zanimljivih novina:

Lockscreen iskustvo

Novi zaključani ekran vam omogućava da birate između različitih fontova, boja i vidžeta uživo, možete odabrati prilagođenu pozadinu, ali najbolji dio novog iskustva je stvaranje višeslojnog efekta. Sve novine podsjećaju na ono što pruža Android 12, ali mnogo prirodnije.

Full-screen music player

Muzički plejer preko cijelog ekrana u iOS 16 mijenja cijelu pozadinu pomoću omota albuma i pozadine u boji. U osnovi, korisnici vide detalje pjesme ili podkasta koji slušaju kada dodirnu naslovnicu sa zaključanog ekrana. Ako vam se ne sviđa ova funkcija, uvijek možete da minimizirate muzički plejer i vratite se na standardnu pozadinu zaključanog ekrana.

Igre sa Nintendo Joy-Cons

Na iOS-u 16, Apple iPhone uređaji će podržavati Bluetooth uparivanje sa Nintendo Switch Joi-Cons i Pro kontrolerima, dajući korisnicima veću kontrolu dok igraju mobilne igre na iPhone-u ili iPad-u. Podrška za Joi-Con otvara nove načine za igranje mobilnih igrica na iPhone-u, posebno na iPad mini modelu. Vaš iPhone i iPad već podržavaju PS5 DualSense kontroler, uz podršku za Xbox Series X kontrolere.

Nove lock screen notifikacije

U iOS-u 16 obavještenja se pojavljuju na dnu ekrana, što ih čini malo lakšim za dohvat palcem kada držite veliki telefon kao što je iPhone 13 Pro Max. Tako da se ovo iskorak za korištenje vašeg iPhone-a jednom rukom. Prevlačenjem nagore na početnom ekranu i lista obavještenja će automatski kliziti nagore. Interakcija sa obaveštenjima se nije promijenila, ali način na koji ova obavještenja ostaju jedno na drugom daje zaključanom ekranu iPhone-a nenatrpan izgled.

Izmjena poruka

Najznačajnija promjena koju donosi iOS 16 je ta što će korisnici dobiti priliku da uređuju poruku nakon što je poslata ili opozove slanje poruke. Korisnici će imati do 15 minuta da ponište ili izmijene poruku. Takođe možete da označite određene teme kao nepročitane ako zavirite u njih kada imate priliku, ali ne želite da zaboravite da odgovorite kasnije.