iOS 16 donosi velike promjene, evo i koje…

Apple je predstavio iOS 16 sa brojnim novinama koje, kako navode iz ove kompanije, zajedno mijenjaju način na koji korisnici doživljavaju iPhone.

Fokus je, kao što se i šuškalo, na zaključavanju ekrana. Craig Federighi, viši potpredsjednik Apple-a za softversko inženjerstvo, naglasio je da uzbudljive nove funkcije zaključani ekran čine više ličnim, ali i korisnijim.

„Uveli smo iCloud Shared Photo Library za porodice i pojednostavili komunikaciju kroz nove mogućnosti u porukama i pošti“, naveo je on. Takođe, kako ističu iz Apple-a, poboljšanja su dobile i opcije Live Text i Visual Look Up.

Sa novim višeslojnim efektom, subjekti fotografija vješto su postavljeni ispred vremena na zaključanom ekranu, stvarajući osjećaj dubine. Korisnici, takođe, mogu promijeniti izgled datuma i vremena uvođenjem novih stilova slova ili izborom boja i nijansi. Novina je i da sada mogu da dodaju vidžete na zaključani ekran, što olakšava pristup informacijama.

Takođe, nova funkcija Live Activities pomaže korisnicima da budu u toku sa stvarima koje se dešavaju u realnom vremenu, odnosno koje mogu da prate uživo, kao što su sportska dešavanja, vježbanje…, direktno sa zaključanog ekrana. Novi iOS 16 donosi i nove opcije vezane za iMessage, koje podrazumijevaju izmjenu poslatih poruka, opozivanje poslatih poruka te mogućnost da poruku označite kao nepročitanu.

Između ostalog, novina je i da je opcija Live Text, koja omogućava kopiranje teksta sa fotografija, sada moguća i u videu. Javnu beta verziju korisnici iOS-a dobiće narednog mjeseca, a gotovu verziju iOS 16 već u septembru.