Intel donosi čip sa čak 24 fizička jezgra

Dok konkurencija u oblasti proizvodnje čipova najavljuje impresivne projekte, ni Intel ne sjedi skrštenih ruku. Tako će i iz ove kompanije stići čipovi poboljšane procesorske arhitekture.

Tokom ove godine očekuje se Intel Core i9-13900, najbrži predstavnik Intel-ovih čipova Raptor Lake arhitektura. Kako se najavljuje, ovaj procesor će imati 8 performance i čak 16 efficiency jezgara, što je duplo više nego što ih ima u nekim drugim serijama čipova. To je kombinacija kojom konkuriše najsnažnijem AMD Zen 4 procesoru iz serije Ryzen 9.

Očekuje se da Core i9-13900 ima 20% više L3 keš, kao i duplo više L2 keš memorije za oba tipa jezgara, te da podržava i DDR5 radnu memoriju sa brzinom od 5.600 MT/s, što je poboljšanje od 14% u odnosu na Alder Lake.

Tokom testiranja procesor je ostvario rezultat koji je između 33% i 50% brži od trenutnog Alder Lake pandana. Frekvencije ovog procesora bile su znatno smanjene (3,7 GHz za performance jezgra i 2,76 GHz za efficiency jezgra), u odnosu na 5 GHz i 3,8 GHz kod Alder Lake Core i9 procesora.

Poboljšanja u ALU/FPU testiranja su impresivna, a dupliranje broja efficiency jezgara omogućiće još bolje performanse u zadacima koji zahtijevaju angažovanje više od jednog jezgra. Uz ovo očekuje se i poboljšana energetska efikasnost ovih procesora, kao i nešto manje zagrijavanje.