Instagram uvodi pretplatu?

Instagram uvodi pretplatu? To možemo zaključiti iz njihove objave da najpopularnijim kreatorima planiraju omogućiti dodatnu zaradu. 

To znači da će kreatori sadržaja sami određivati na koji video sadržaj i po kojoj cijeni možemo pogledati njihov materijal. Govori se kako je riječ o iznosima od 0,99 do 9,99 dolara.

Spekuliše se da će se naplaćivati duži i sadržajno bogatiji video materijali. Za sada nije poznato kako bi se to moglo primijeniti na fotografije, koje su vodeća vrsta  sadržaja na ovoj društvenoj mreži.

Adam Moseri, direktor Instagram-a, kaže da su pretplate „jedan od najboljih načina“ za influensere i kreatore da imaju određen prihod.

Ova opcija je trenutno u testnoj fazi, dok iz TikTok-a stiže vijest da i oni razmišljaju o uvođenju pretplate na svoj sadržaj korisnicima. Inače, TikTok ima opciju For You Page (FYP), koja služi za razmjenu sadržaja različitih autora (bez potrebe za pretplatom na njih). Ako se korisniku dopadne sadržaj sam korisnik može se pretplatiti na profil nekog od autora čiji sadržaj mu se svidi.