Instagram uvodi opciju za kontrolu osjetljivog sadržaja

Da bismo još bezbrižnije surfovali Explore sekcijom, Instagram uvodi još bolju kontrolu osjetljivog sadržaja.

Naime, u okviru podešavanja koja omogućavaju kontrolu osjetljivog sadržaja od sada će se moći izabrati jedna od nekoliko funkcija. Riječ je o opcijama „Dozvoli“, „Ograniči (podrazumijevamo)“ i „Ograniči još više“.

Podešavanja se mogu odrediti u postavkama profila sljedećim koracima: Podešavanja>Postavke>Kontrola osjetljivog sadržaja. Ali treba imati u vidu da ova funkcija najvjerovatnije još nije dostupna svim korisnicima.

Instagram uvodi kontrolu osjetljivog sadržaja

U najavi koju je objavio Facebook nije sasvim precizno opisano šta će tačno biti skriveno odabirom ove zabrane.

Postovi koji će biti redukovani tiču se uznemirujućeg i uvredljivog sadržaja uopšte. A to su, prije svega, objave koje aludiraju na seks, nasilje te promovišu duvanske ili farmaceutske proizvode.

Iz Facebook-a kažu da se, recimo, sadržaj koji prikazuje tuču ili ljude u prozirnoj odjeći može smatrati osjetljivim. Zato se neće pojavljivati ​​na stranici Explore ako smo izabrali opciju ograničenja osjetljivog sadržaja.

Pri tome, eksplicitno predstavljeno nasilje ili golotinja ni do sada se nisu prikazivali korisnicima Instagram-a. Takođe, korisnici mlađi od 18 godina nemaju mogućnost da dozvole prikazivanje osjetljivog sadržaja.

Time što uvodi kontrolu osjetljivog sadržaja, Instagram nastoji da što više zaštiti osjetljiviju mlađu populaciju, što je i do sada bio njihov važan cilj. Ali i za druge ljubitelje ove društvene mreže koji žele da više kontrolišu koji tip sadržaja mogu odnosno ne mogu da vide nova opcija će biti i te kako korisna.