Instagram sljedeće godine pojačava roditeljsku kontrolu

Instagram najavljuje nove kontrole, kao paket novih funkcija dizajniranih da platformu učine sigurnijim mjestom, posebno za tinejdžere.

Mreža u martu predstavlja nove funkcije roditeljske kontrole, najavio je šef usluge Adam Mosseri u postu na blogu. Roditelji i staratelji moći će vidjeti koliko vremena njihovi tinejdžeri provode na Instagram-u. Imaće mogućnost da postave vremenska ograničenja i budu obavješteni ako njihovo dijete nekoga prijavi. 

U bliskoj budućnosti, Instagram uvodi funkciju “Odmori se” koju je počeo da testira prošlog mjeseca. Ova funkcija podstiče korisnike da se ugase aplikaciju na određeno vrijeme, na primjer na 10, 20 ili 30 minuta. Instagram kaže da je 90 % korisnika na testovima ostavilo podsjetnike za opciju “odmori se” uključene. Funkcija je trenutno dostupna u SAD, Velikoj Britaniji, Irskoj, Kanadi, Novom Zelandu i Australiji. Očekujemo da će početkom sljedeće godine biti dostupna širom svijeta.

U januaru dolazi i nova funkcija masovnog brisanja, koja će omogućiti korisnicima da masovno uklanjaju svoje objave, lajkove i komentare. Mosseri kaže da je ovo dizajnirano da pomogne korisnicima da “upravljaju svojim digitalnim otiskom”.