Instagram profil @yamasibon je oaza za bonsai zaljubljenike

Za sve ljubitelje prirode, zelenila, kreativnih ideja i drveta bonsai, imamo preporuku – Instagram profil @yamasibon.

Bonsai je malo drvo koje raste u posudi. Postoji vjerovanje da je za njegov uzgoj, pored vrtlarskog umijeća, potreban i umjetnički talenat. Tradicija uzgajanja ove biljke započela je 200 godina p.n.e. i tada se nazivala penjing.

Penjing je zapravo drevna kineska umjetnost oblikovanja minijaturnih stabala. Vremenom je uzgoj ove vrste postao statusni simbol. Ekspanziju je dostigao od 10. do 13. vijeka, kada je počeo da se uzgaja u pojedinačnim posudama. U tim vremenima stabla su se oblikovala u zmajeve i životinje, što je predstavljalo kult sam za sebe. 

Uzgoj je specifičan i ne podnosi temperaturu nižu od 15 stepeni. U toku ljeta preporučljivo je da se ujutru drži direktno na suncu, a ostatak dana u hladu. Zimi je potrebno da stoji blizu prozora i da ima dovoljno sunčeve svjetlosti. Zalijevanje je takođe bitan faktor i ne smije se dopustiti da se zemlja u kojoj se nalazi u potpunosti osuši.

Na instagram profilu @yamasibon pronaći ćete različite oblike, svih dimenzija u zanimljivim posudama. Osim toga, tu se nalaze i druge zanimljive biljke, sjemena, cvijeće i neobični prizori prirode.