Instagram profil @ficacrew: Život kao putovanje u zelenoj fići

Fića je jedan mali automobil, ženskog roda, koji je proputovao pola svijeta i uvezao brojne ljude od Balija do Argenitine.

Ideja za @ficacrew rodila se prije pet godina kada je Amar Čamo, vlasnik automobila, krenuo iz Crne Gore prema Italiji. Kako kaže, Fića, kojem se obraća u ženskom rodu, nije bila spremna za takav pohod. Međutim, zajedno su stvorili brojne uspomene. U početku je imala mnogo kvarova, a ljudi su bili prilično sumnjičavi kada su odlučili da na dvije sedmice upravo sa ovim vozilom otputuju u Tursku. 

Prvo veliko putovanje započeo je sa jednim društvom u Italiji, pa sa drugim je otišao za Tunis. Nakon toga otišli su u Alžir gdje mu se priključila i sadašnja supruga Lejla. Zbog teritorijalnih sukoba nisu mogli da pređu granicu između Maroka i Alžira, pa su prvo išli u Španiju. Razmišljali su da li da idu u Afriku ili Portugal, ali su odabrali opciju koja im je bila veća avantura. 

Amar je inače živio u Australiji 23 godine, a Lejla u Švicarskoj gotovo cijeli život, ali odlučili su se zajedno vratiti u Bosnu i Hercegovinu i danas žive u Sarajevu, gdje su se i vjenčali 2019. godine.

Ovi avanturisti svoje dogodovštine u kultnom vozilu objavljuju na Instagram profilu Ficarew, zahvaljujući kojem su stekli razna poznanstva – od Balija do Argentine.

Redovno postavljaju svoje avanutre na društvenim mrežama, a Fića je pokupila simpatije brojnih ljubitelja putovanja starih automobila.