Instagram novim potezom štiti najmlađe korisnike mreže

Dvije nove opcije koje Instagram testira i najavljuje obradovaće roditelje širom svijeta, koji su često zabrinuti oko toga kako djeca provode vrijeme na internetu.

Instagram-ov alat za roditeljski nadzor, koji će pomoći da oni lakše i više budu uključeni u iskustvo na platformi, najavljen je u Indiji. Istovremeno, kompanija je kreirala Porodični centar, pomoći kojeg će roditelji raspolagati alatima za nadzor, a pomagaće im stručnjaci.

Matična kompanija Meta na ovaj način želi da pomogne roditeljima u zaštiti djece od opasnosti koje vrebaju na mreži.

Efekti koje društvene mreže ostavljaju na mlade su tema koja je brine društva na globalnom nivou, a resursi i alati pomoći kojih bi se roditelji edukovali o digitalnom svijetu potrebni su, traženi i čini se, nedovoljno razvijeni i dostupni. Sve to događa se u vrijeme kada su mnogi tinejdžeri razvili zavisnost od aplikacija, sa kojih se u njihove stvarne živote preliva mnogo toga i utiče na dječje psihofizičko stanje.

Zvaničnici kompanije Meta u Indiji, gdje je usluga najavljena, ističu da im je bezbjednost zajednice na vrhu prioriteta.

Konkretno, pomoću alata za nadzor roditelji će moći da vide koje naloge djeca prate i prati njih, koliko vremena provode na Instagram-u i slično. Stizaće im obavještenje ako njihovi potomci nekoga na mreži za nešto prijave. Isti alat omogućiće mladim korisnicima da lakše upravljaju vremenom na aplikaciji, ograničavaju ga i zakazuju pauze u toku dana i nedjelje.

Indijska platforma Kidsstoppress, koja se u ovoj zemlji bavi roditeljstvom, priključiće se projektu i popularisati Instagram-ove nove alate.

Drugi novitet koji uvodi Instagram je Porodični centar i prema saopštenjima on je zamišljen kao obrazovni centar u kojem će roditelji i svi zainteresovani moći pristupiti savjetima stručnjaka, pročitati korisne informacije ili pogledati video snimke iz kojih će moći da nauče kako pristupiti djeci i razgovarati s njima o društvenim medijima. Sve je opremljeno tutorijalima o tome kako efikasno koristiti ovaj centar.

Biće dostupan na engleskom i hindi jeziku.

Podsjećamo, internet giganti i platforme često su izloženi kritikama zbog govora mržnje, slučajeva zlostavljanja ili drugih kriminalnih ponašanja generesanih preko društvenih mreža čija su žrtva često djeca. Brojna istraživanja ističu efekete koje društvene mreže i aplikacije imaju na mentalno zdravlje djece i tinejdžera.