Instagram novim opcijama jača roditeljsku kontrolu

Porodični centar na Instagram-u ojačaće roditeljsku kontrolu na toj društvenoj mreži.

Ovi alati trenutno su dostupni korisnicima u SAD, a direktor Instagram-a Adam Mosseri najavio je da je planirano da oni u narednim mjesecima budu dostupni i u ostatku svijeta.

Porodični centar je zapravo mjesto na kojem roditelji i staratelji mogu da pristupe alatima za nadzor pomoću kojih, između ostalog, mogu da prate koliko vremena njihova djeca provode na toj društvenoj mreži. Takođe, mogu da vide koje naloge njihovi tinejdžeri prate i ko njih prati, te da budu obaviješteni kada djeca podijele da su nekoga prijavila.

Iako ih ova vijest sigurno ne raduje, djeca će morati da pokrenu nadzor u aplikaciji na mobilnim telefonima, a u junu će biti dodata i opcija da roditelji iniciraju nadzor u aplikaciji i na desktopu. Ukoliko roditelji zatraže, djeca će morati da odobre roditeljski nadzor na mreži.

Da ovaj alat ne bi bio isključivo u službi nadzora, roditeljima će biti dostupni i mnogi korisni tekstovi i video snimci stručnjaka o brojnim temama u vezi sa roditeljstvom, dobrim stranama i opasnostima društvenih mreža…

Opcija koja će za tinejdžere sigurno biti prava noćna mora biće dodata narednih mjeseci, a radi se o tome da će zahvaljujući njoj roditelji moći određivati termin u kojem njihova djeca mogu da koriste Instagram.

Takođe, postojaće i mogućnost da oba roditelja ili staratelja imaju uvid u djetetov nalog.