Instagram korisnici sada mogu da dijele linkove u oviru Stories

Instagram je zvanično dozvolio mogućnost dijeljenja linkova putem Storiesa za sve svoje korisnike.

Kompanija je počela testirati ovu mogućnost još u junu te je swipe-up metodu dijeljenja linkova zamijenila krajem avgusta. Ranije je dijeljenje linkova putam Storiesa bilo dostupno samo profilima koji su verifikovani ili koji imaju više od 10.000 pratilaca, međutim, od sada će Link stickeri omogućiti onima koji budu gledali Storyje da odgovore na njih, što nije bio slučaj sa swipe-up metodom koja nije omogućavala nikakvu interakciju.

Link stickeri se koriste tako što se snimi ili uploaduje sadržaj kao Story na uobičajen način, potom se odabere sticker alat iz gornje navigacijske trake, izaberete “Link” sticker za dodavanje željenog URL-a, a potom je potrebno odabrati opciju “Done”. Nakon toga se Link sticker može postaviti na Story baš kao i drugi stickeri, a dostupna je i opcija odabira boja. Kada završite s pozicioniranjem stickera i odabirom boje, objavite story.

Iz Instagrama su otkrili da rade i na drugim načinima koji će omogućiti modifikaciju i prilagođavanje stickera. Za razliku od swipe-up link opcije, gdje je bilo potrebno povući prstom prema gore kako bi se otvorila web stranica, sada je dovoljan samo dodir na Link sticker kako bi se odabrao URL.

Novi profili i profili koji često dijele sadržaj koji se smatra govorm mržnje ili netačnom informacijom, kao i drugi sadržaj koji krši pravila zajednice, neće imati pristup Link stickeru.