Instagram će uskoro omogućiti objavu “ekstra visokih fotografija”

Instagram nastavlja da teži uvođenju novina koje ga čine sve sličnijim TikTok-u.

Još jedan korak u tom pravcu je omogućavanje korisnicima da objavljuju “ekstra visoke fotografije”, preko cijelog ekrana, formata 9:16. To testiranje će uskoro biti provedeno, potvrdio je Adam Mosseri, prvi čovjek Instagram-a.

“Trenutno možete imati visoke klipove, ali ne i fotografije na Instagram-u. Smatramo da bismo ih trebali jednako tretirati”, naveo je Mosseri.

To bi trebalo da bude velika promjena nabolje, s obzirom na to da se trenutno koristi format 8:10.

Dijeljenje fotografija preko cijelog ekrana na toj društvenoj mreži bilo je moguće i ranije, ali samo kao Story, tako da su nestajale ukoliko ih korisnici nisu pohranjivali kao Higlights. Zanimljivo je da je novu mogućnost Instagram najavio nedugo nakon povlačenja full-screen verzije svog feed-a, koji je testiran sredinom juna, ali koji nije oduševio korisnike, naročito fotografe. I sam Mosseri kazao je tada da su korisnici “frustrirani novim dizajnom feed-a“.

Testiranje novih opcija novi je pokušaj da Instagram postane kombinacija najboljih mogućnosti koje pružaju popularne društvene mreže. Kako će se on završiti, pokazaće vrijeme. S obzirom na to da je sam naziv Instagram-a asocijacija na dobre fotografije, očekuje se da će uvođenje formata 9:16 korisnici ocijeniti pozitivnim pomakom.