Hrana kao umjetnost – Instagram profil@cedricgrolet

Poznati francuski poslastičar Cedric Grolet na Instagram profilu @cedricgrolet predstavlja svoje nevjerovatno lijepo dekorisane kolače.

S obzirom na to da ih nismo probali, o okusima njegovih poslastica nećemo suditi, ali što se tiče vizuelnog dijela, svaki proizvod je apsolutno savršen. I ne čudi, ako znamo da je Grolet zaposlen u kuhinji luksuznog hotela u Parizu – Le Meurice.

Rođen je 28. avgusta 1985. godine u gradu Firmini, a u 21. godini preselio se u Pariz da bi radio za Fauchon, francusku kompaniju koja se bavi proizvodnjom delikatesa.

Hrana kao umjetnost - Instagram profil@cedricgrolet

Godine 2011, nakon šest godina rada u Fauchon-u i obuke kod Christophea Adama, pridružio se timu u Le Meuriceu, gdje je dvije godine kasnije imenovan za izvršnog slastičara. Njegova predivna peciva fokusirana su na voće i reinterpretaciju tradicionalnih francuskih kolača.

Zanimljiva je njegova vještina stvaranja voćnih poslastica koje izgledaju kao voće od kojeg su napravljene. Grolet je autor kuvara Fruits, u kojem su sabrani recepti njegovih voćnih deserta.

Hrana kao umjetnost - Instagram profil@cedricgrolet

Čovjek koji pravi najbolje torte na svijetu ove godine je otvorio svoju poslastičarnicu u Londonu, prvu van Francuske. Kazao je da je britanska prestonica uvijek imala posebno mjesto u njegovom srcu i da je dugo sanjao o otvaranju slastičarne u tom gradu.

Posjetite njegov Instagram profil @cedricgrolet i uživajte u fotografijama i snimcima u kojima otkriva djelić atmosfere iz svoje kuhinje.