Highland Systems dizajnirao podmornicu koja liči na ražu

Kompanija Highland Systems koja se bavi proizvodnjom oklopnih vozila, obogatila je svoju ponudu sa vozilom koje se kreće kroz vodu, čiji dizajn je inspirisan izgledom raže.

Za sada ga imamo na slikama, a druge fotografije pokazuju da je izgradnja prvog modela u toku. Ovo hirbidno vozilo su nazvali Kronos, ima preklopna krila i pogon od 1.200 konjskih snaga, te može da prevozi posadu od 11 ljudi.

Ova kompanija je prilično misteriozna u svijetu namjenske industrije, koja se opisuje kao grupa za istraživanje i razvoj i upravljanje projektima koja okuplja gomilu inženjerskih stručnjaka, jer su je osnovali Ukrajinci, a najviše djeluju u Ujedinjenim arapskim emiratima i Engleskoj.

Njihov najnoviji proizvod Kronos zahtjeva maksimalnu kritičnu dubinu od 250 m i „radnu dubinu“ od 100 metara. Dizajniran je za mješavinu komercijalnih, vojnih i spasilačkih operacija.

I po samom izgledu oštre unutrašnjosti, uglavnom bez prozora, ne djeluje kao nešto predviđeno za turizam ili luksuz. Dugačak je nešto više od 9 metara i težak negdje oko 10.000 kilograma. U slučaju potrebe za vučom na prikolici, njegova debela krila će se saviti nagore, kako ne bi napravili probleme ostatku saobraćaja.

Hibridni pogon spaja dizel generator sa električnim motorom od 1.200 konjskih snaga i 2.400 Nm koji pokreće vodeni pogonski sistem. Može da zaroni do radne dubine od 100 m, ili do maksimalne kritične dubine od 250 m, što je prilično pristojno u šemi stvari. Dovod vazduha je dobar oko 36 sati.

Proizvođači tvrde da na površini vode razvija 80 km/h, a 50 pod vodom. Ima dovoljno baterije na brodu za 36-časovnu potpuno električnu misiju, ili možete da upalite dizel generator da dodate još 18, povećavajući ukupan domet do veoma impresivnih 54 sata autonomije.