Google zabranjuje aplikacije koje u pozadini crpe bateriju

Pojedine aplikacije troše bateriju tako što neprestano prikazuju pozadinske oglase čak i kada je ekran isključen, a Google je odlučio da stane u kraj takvom ponašanju.

Problem su prvi uočili u antivirus kompaniji “McAfee” gdje su uspjeli da identifikuju 43 aplikacije koje imaju mogućnost da pokrenu dodatake izvan aktivnog ekrana kada je uređaj na koji su instalirane neaktivan.

Ova praksa krši smjernice kojih se moraju pridržavati programeri za Google Play aplikacije pa je Google odlučio da nešto uradi povodom svega.

Upozorenja nisu odvratila pojedine programere od beskrupuloznih pokušaja da ostvare korist tako što će generisati prihode putem jeftinih klikova na oglase, ali Google je uspio da ukloni većinu identifikovanih aplikacija sa Play prodavnice.

Međutim, oko 2,5 miliona korisnika je već instaliralo ove aplikacije na svoje uređaje, svjesno ili nesvjesno, a među problematičnim aplikacijama su TV/DMB Player, Music Downloader, News i Calendar. Stvar gorom čini to što oglasi unutar ovih aplikacija ne počinju diskretno da se pojavljuju sve dok ne prođe nekoliko nedjelja nakon početne instalacije, pa korisnici vrlo teško mogu da otkriju obmanu.

Aplikacije koje troše bateriju u pozadini ne samo da izazivaju frustraciju zbog smanjene upotrebljivosti uređaja, već i dovode do zabrinutosti za životnu sredinu jer su korisnici prisiljeni da češće pune svoje uređaje, što doprinosi nepotrebnoj potrošnji energije.

Incident naglašava stalni izazov održavanja bezbjednog i pouzdanog ekosistema aplikacija i stalnu potrebu da kompanije poput Google-a prilagode i poboljšaju svoje politike kako bi se suprotstavile novim problemima.