Google Play omogućava djeci slanje zahtjeva za kupovinu

Google Play Store novom funkcijom je omogućio maloljetnicima da kupuju na internetu, tačnije, da traže odobrenje za kupovinu od roditelja ili staratelja.

Nova funkcija zove se Purchase Request i preko nje se šalje zahtjev za odobrenje kupovine neke aplikacije ili u okviru aplikacije.

Google Play je već imao alat kojim je ograničavao kupovinu maloljetnicima koristeći metodu porodičnog plaćanja. Purchase Request funkcioniše tako što dijete šalje zahtjev onoj osobi koja upravlja porodičnim korisničkim nalogom, ako već ranije nije podešen način plaćanja.

Kada nalog stigne onoj osoba koja upravlja, nalog može da odobri zahtjev koristeći sopstveni oblik plaćanja uključujući poklon kartice. Opcije se nalaze u Purchase Request-u u tabovima Pending i History.

Omogućen je pregled svih aplikacija i kupovina u aplikacijama na koje su djeca nailazila tokom boravka onlajn i veoma lako se može odbiti kupovina za koju smatrate da je štetna ili nepoželjna. Purchase Request na ovaj način omogućava potpunu kontrolu potrošnje djeteta i porodice.

Ovo je samo jedna u nizu promjena koje Google uvodi kako bi učinio način na koji djeca koriste internet preglednijim. Nedavno je predstavljena i aplikacija Family Link, koja funkcioniše i na web-u, a prošlog mjeseca je najavljeno da će biti pooštrena pravila koja određuju koje aplikacije su pogodne za djecu, piše Tech Crunch.

Koje su to najbolje aplikacije za postavljanje roditeljske kontrole na smartfonima, pročitajte OVDJE.