Google uvodi aplikaciju za lakši prelazak sa iOS-a na Android

Prebacivanje podataka sa iPhone-a na Android više neće biti „noćna mora“, a za to će se pobrinuti kompanija Google.

Rješenje svih problema donosi aplikacija Switch To Android.  

Zanimljivo je da se ova aplikacija može preuzeti sa iOS-a, iako još nije zvanično predstavljena. S druge strane, do nje se ne može doći pretraživanjem App Store-a, a nije predstavljena ni na zvaničnim Google-ovim sajtovima.

Ipak, zahvaljujući toj aplikaciji korisnici će na Android moći prebaciti kontakte, fotografije, videozapise i druge sadržaje koje su čuvali na iPhone-u. Najprije će biti potrebno da skeniraju kod, koji će se pokazati na telefonu, sa Android-om na koji prebacuju sadržaje. Poslije toga trebalo bi da se uređaji povežu i da se podaci prebace sa jednog na drugi. 

Switch To Android aplikacija dozvoljava i prebacivanje slika sa iCloud na Google Photos, što je, takođe, pozitivno. Što se tiče aplikacija, nije ih moguće prenijeti prilikom prebacivanja podataka sa iOS-a na Android, ali one već imaju svoje alternative u Play Store-u, tako da to neće odbiti korisnike koji se odluče da iPhone zamijene Android telefonom. Aplikacija podržava samo bežično prebacivanje podataka, a stručnjaci savjetuju da bi Google trebalo da razmotri i uvođenje žičnog transfera.

Nije precizirano kada bi Google trebao zvanično predstaviti ovu aplikaciju, ali mediji prenose da se to može očekivati vrlo brzo.