Google uklonio devet popularnih Android aplikacija

Google je uklonio devet popularnih Andorid aplikacija, preuzetih više od 5,8 miliona puta sa Play Store-a, nakon što su istraživači rekli da zloupotrebljavaju korisničke podatke.

U nastojanju da pridobiju povjerenje korisnika i smanje njihovu zaštitu, aplikacije su pružale potpuno funkcionalne usluge za uređivanje fotografija, vježbanje, horoskope, uklanjanje smeća sa Android uređaja. Sve aplikacije nudile su mogućnost zabrane oglasa, nekon prijave na Facebook naloge. Korisnici koji su odabrali tu opciju, vidjeli su obrazac za prijavu koji sadrži polja za unos korisničkog imena i lozinke. 

Istraživači su identifikovali pet varijanti softvera skrivenih unutar aplikacija. Tri su bile izvorne Android aplikacije, a preostale dvije su koristile Google-ov Flutter framework koji je dizajniran za kompatibilnost više platformi. 

Većina preuzimanja odnosila se na aplikaciju nazvanu PIP Photo, a sljedeći najveći doseg je zabilježila aplikacija Processing Photo

Preostale aplikacije su: Rubbish Cleaner, Inwell Fitness, Horoscope Daily, App Lock Keep, Lockit Master, Horoscope Pi i App Lock Manager

Pretraživanja pokazuju da su uklonjene sa Google Play-a. Svako ko je preuzeo neku od navedenih aplikacija, potrebno je da temeljno ispita svoj uređaj.