Google testira nove AR naočare

Kompanija Google kreće u novu etapu razvoja opreme za proširenu stvarnost (augmented reality – AR). Plan je da od narednog mjeseca započnu testiranje nove generacije Google AR naočara.

Google je imao prve projekte ovog tipa još 2013. godine, a zatim su uslijedili serije Google Glass Enterprise Edition 2017, te nastavak dvije godine kasnije.

Nakon toga su kupili kompaniju Raxium, specijalizovanu u oblasti Micro LED tehnologije, koja je razvila monolitični RGB LED diplej visoke gustine prikaza. Za početak, Micro LED tehnologija pruža performanse OLED displeja, ali bez negativnih strana, i može da se smjesti u veoma malo kućište, što je jedna od najvažnijih traženih osobina koje su potrebne za efikasne VR i AR uređaje.

I onda prelazimo na posljednje događaje koji se odnose na novi uređaj. Tokom konferencije održane u maju, Google je najavio nove AR naočare, a sada je došlo vrijeme da se njihov prototip okuša u realnom svijetu.

Ljudi koji će biti birani za testiranje su ograničeni na određen broj zaposlenih u Google-u i one koje ova kompanija smatra testerima od povjerenja. Cilj je da se provjeri kako ovaj uređaj pomaže ljudima u svakodnevnom životu, posebno u situacijama u kojima su bitan faktor vremenskih uslovi ili raskrsnice na kojima je velika gužva, što je teško simulirati u zatvorenom prostoru.

Prototipi će biti opremljeni kamerama, mikrofonima i in-lens ekranima, a Google će procjenjivati audio i vizuelnu osjetljivost za funkcije poput prevođenja, transkripcije i navigacije. Međutim, funkcije će biti ograničene, naočare neće snimati fotografije i klipove.