Google ponovo uvodi digitalni novčanik

Prije više od deset godina Google je predstavio svoj Google Wallet, digitalni novčanik koji je bio konkurencija servisima poput Venmo-a i PayPal-a, ali stvari se nisu razvijale onako kako je bilo zamišljeno.

Odlučeno je da se ovaj servis za peer-to-peer novčane transakcije utopi u aplikaciju Google Pay, ali kako najavljuje Mishaal Rahman sa portala Esper.io, podupirući informaciju snimcima ekrana, izgleda da se Google Wallet vraća.

Izgradnju sveobuhvatnog digitalnog novčanika koji će korisnicima pružiti nove funkcionalnosti prilikom digitalnih novčanih transakcija direktno iz Google prvi put je najavljeno tokom januara ove godine.

Prema novim najavama, Google Wallet bi bio samostalna aplikaciju unutar Google Pay, uz samostalni interfejs i moderniji izgledom nego onaj sa kojim smo ga upoznali prije više od jedne decenije.

Naravno, kako je odmaklo vrijeme isto se desilo i sa navikama korisnika, pa je razumljivo da donosi i nove funkcije koje prate ono što radi konkurencija. Kako se vidi na snimcima koje je na Twitter-u postavio Rahman, Google Wallet će korisnicima omogućiti povezivanje sa platnim karticama, kartice lojalnosti, poklon kartice, ulaznice, kao i aerodromske propusnice. Sve ovo će biti unutar aplikacije u digitalnom obliku i ponuditi korisnicima brojne svakodnevne radnje.

Propusnice i ulaznice aplikacija će moći povlačiti sa Gmail naloga u situacijama kada potvrda za let ili za ulaznicu pristigne. Očekuje se da će tokom maja ova aplikacija biti i zvanično predstavljena.