Google Play i App Store spremaju veliku čistku aplikacija

Kompanije Google i Apple planiraju da uklone više od 1,5 miliona zastarjelih aplikacija iz svojih online prodavnica.

Tačnije, takva sudbina zadesiće one aplikacije koje u posljednje dvije ili više godina nisu nadograđene. Stručnjaci navode da je to s jedne strane i razumljivo, jer neke od njih mogu imati bezbjednosne rupe, ali s druge strane ukazuju da je takvih, neunaprijeđenih aplikacija, na stotine hiljada i u Google Play prodavnici i u App Store-u.

Iako zvuči pomalo nevjerovatno, u App Store-u je pred gašenjem više od 650.000 aplikacija, odnosno toliko njih nije unapređivano u posljednje dvije godine. Dakle, u odnosu na 2016. godinu, kada ih je izbrisano 150.000, ova „čistka“ biće mnogo većih razmjera.

U Play Store-u je stanje još dramatičnije, jer bi prema ovom kriterijumu trebalo da nestane više od 860.000 aplikacija. Iz kompanije Pixalate navode da, ipak, nije sve tako crno. Ističu da je oko 1,3 miliona aplikacija u Google i Apple prodavnicama ažurirano u posljednjih šest meseci.

Takođe, prema njihovim podacima, 8% aplikacija sa više od milion preuzimanja ažurirano je u posljednjih šest mjeseci. Što se tiče kategorija aplikacija kojima prijeti nestanak, većinom se radi o onima popularnim kod djece, dok bi one koje se tiču finansija, zdravlja i kupovine trebale biti redovnije ažurirane.

Da li će i kada 1,5 miliona aplikacija zaista trajno nestati, ili će se u međuvremenu nešto promijeniti, ostaje da vidimo.