Google Photos olakšao brisanje suvišnih fotografija

Mutne fotografije, prevelike video-zapise i uopšte fajlove lošeg kvaliteta od sada ćete puno lakše brisati sa vašeg Google Photos-a.

Google Photos više neće nuditi neograničenu količinu prostora za skladištenje fotografija, ali dobra vijest je da će nam pomagati da se „riješimo“ suvišnih fajlova sa ovog cloud-a.

Ako ćemo biti iskreni, nisu sve te stotine fotografija koje mjesečno zabilježimo zaista vrijedne čuvanja. A činjenica je i da zaista nemamo vremena da se svaki čas bavimo selektovanjem i sortiranjem onih najboljih. Zato će Google Photos umjesto nas označiti sve zapise koji su mutni ili preveliki i preporučiti ih za uklanjanje.

Još u decembru je najavljeno ograničavanje prostora na Gmail nalozima na 15 GB, pri čemu će nam Google davati procjenu koliko bismo dugo mogli imati prostora s obzirom na našu naviku čuvanja dokumenata. Ako vam nestane besplatnog prostora za skladištenje i želite poslati još fotografija, moraćete raščistiti Photos ili platiti Google One.

Google će vas obavijestiti kada se približite ograničenju. Međutim, do tog datuma možete otpremiti onoliko fotografija i video-zapisa visokog kvaliteta koliko želite, a da se oni ne uračunavaju u vašu ograničenje. Još uvijek će biti izuzeti iz ograničenja na vašem nalogu.