Google Maps uvodi ekološke rute

Prateći stanje na putevima, topografiju zemlje i zagušenja saobraćaja, Google Maps planira da uvede ekološke rute u svoju mapu.

Ove mape će podrazumijevati ekološke rute sa manjim nivoom emisije ugljen dioksida. Takođe, rute sa najvećom energetskom efikasnošću su često i najbrže rute, tako da će i ova opcija biti uključena. Ipak, ukoliko najbrži put ne bude i energetski najefikasniji, aplikacija će predstaviti drugu ekološku rutu, pa će korisnik moći sam da odabere kojim će putem ići.

Google Maps je započeo partnerstvo sa Nacionalnom labaratorijom za obnovljivu energiju, kako bi što bolje izračunao nove modele mapa. Aplikacija predviđa emisije ugljen dioksida za svako pojedinačno vozilo, na različitim regijama i rutama.

Ekološke rute će biti u ponudi na iOS i Android telefonima kasnije ove godine, a prvo će biti dostupna korisnicima u SAD.

Kao dio ovog takozvanog proljećnog čišćenja, aplikacija će takođe izgledati drugačije. Korisnici će imati u budućnosti različite sisteme funkcionisanja koje nude opcije hodanja, vožnje biciklom ili javnim prevozom.