Google Maps sada pokazuje kvalitet vazduha oko nas

Google mape žele da vam pruže najpouzdanije informacije o tome kakvog je kvaliteta vazduh koji udišete.

Uz informacije da li je vazduh čist ili u njemu ima dima, zagađenja ili se uz maglu formirao smog, možete donijeti pravu odluku da li da izađete vani ili ne, i koliko dugo da ostanete.

Popularna aplikacija donijeće novi sloj mapa na kojima će se prikazivati AQI podaci, odnosni indeks kvaliteta vazduha, a ta funkcija će u početku biti dostupna samo u tri države.

To su SAD, Indija i određeni djelovi Australije, a aplikacija uzima podatke od vladinih agencija i PurpleAir-a, jeftine senzorske mreže koja korisnicima može dati lokalni prikaz kvaliteta vazduha.

Da biste dodali ovaj segment na svoju mapu, potrebno je da dodirnete dugme u gornjem desnom uglu ekrana telefona, a zatim izaberete “Kvalitet vazduha” pod detaljima mape.

U SAD je takođe dostupan sloj za šumske požare, kako se sezona požara približava. Ovo omogućava da korisnici dobiju informacije o aktivnim požarima, zahvaljujući Google partnerstvu sa Nacionalnim međuagencijskim vatrogasnim centrom.

Novi AQI slojevi takođe dolaze sa vodičem za odgovarajuće aktivnosti na otvorenom u odnosu na kvalitet vazduha, odnosno koje treba izbjegavati. Google Maps prikazuje i kada su informacije posljednji put ažurirane. Ovakve mogućnosti obećavaju da će imati veliki broj korisnika i samo treba sačekati da ove funkcije budu dostupne i na našem području.