Google Maps ima savršene alate koji olakšavaju putovanje tokom ljeta

Iako možda često koristite Google Maps, vjerovatno ne znate da postoje brojne “skrivene” mogućnosti koje ova aplikacija nudi. I koje mogu biti posebno korisne kada krenete na put da iskoristite svoj godišnji odmor.

Osim jednostavne navigacije, Google Maps procjenjuje kolika gužva može da vas očekuje ukoliko se odlučite da krenete nekim putem, na osnovu višednevnog ili višemjesečnog prosjeka stanja u saobraćajau. Tako uz pomoć Area Business možete odabrati najbolje vrijeme za posjetu nekom mjestu, uz najmanje gužve i čekanja u redovima.

Live View je opcija koja služi za prikaz kuda se krećete uz pomoć proširene stvarnosti i koristi kameru za skeniranje okolnih građevina i postavljanje putokaza prema odredištu. Da bi je aktivirali izaberite ikonu s čovječuljkom i potom pritisnite Live View.

Na Android-u možete pritisnuti na plavu tačku za lokaciju i birati opciju Save your parking– time ćete dodati oznaku u aplikaciju Maps na kojoj ćete vidjeti parkirano vozilo. Možete pronaći parking lokaciju, pa i detalje poput nivoa garaže ili vremena isteka parkinga. Ako koristite iPhone, birajte malu plavu tačku na mapi te u meniju Set as parking location. Dobićete ikonicu P, a možete je kasnije pritisnuti i izbrisati opcijom Clear.

Sljedeći detalj vam može pomoći u slučajevima kad telefon gubi signal usred digitalne navigacije. Google Maps dozvoljava preuzimanje rute prije kretanja, tako što unesete destinaciju u Google Maps, pri dnu ekrana pritisnite na ime mjesta do kojeg putujete, a nakon toga skrolate nadesno i birajte stavku za preuzimanje, i stisnete Download.

Takođe, možete uz rutu upisati i pauze i odmorišta kako biste dobili puno precizniju procjenu dužine putovanja. Kad odredite prvo odredište za pauzu, pritisnite na Directions i birajte meni s tri tačkice u gornjem desnom dijelu ekrana i pritisnete Add stop. Nakon što dodate sve pauze, završite pritiskom na Done.

I na kraju, možete koristiti inkognito navigacije unutar Google Mapsa, koji ne pamti pretražene lokacije i skriva lokaciju korisnika od drugih. Za aktivaciju kliknite na svoj profil u Maps-u u gornjem uglu i birajte aktiviranje načina rada pritiskom na Turn on Incognito Mode.