Google Maps donosi popularni Street View na telefone

Povodom 15. godišnjice postojanja Street View-a, kompanija Google omogućila je ovu uslugu i na mobilnim telefonima.

Korisnici iOS i Android uređaja sada mogu da gledaju Street View fotografije snimljene proteklih godina u mobilnoj aplikaciji Google Maps. Da biste pogledali stare fotografije potrebno je samo da dodirnete Street View sliku koju gledate, a zatim tapnete na See more dates.

Podsjećamo, Google je sada već davne 2007. godine objavio prve fotografije San Franciska, Las Vegasa, Njujorka, Majamija i Denvera, a automobili opremljeni kamerama od tada su prešli više od 16 miliona kilometara. Poređenja radi, to je udaljenost koju bi prešli da su 400 puta obišli oko zemaljske kugle. Tokom tog dugog, uzbudljivog puta, snimljeno je i na Street View-u objavljeno više od 220 milijardi fotografija.

Povodom 15. rođendana otkriveni su i neki zanimljivi statistički podaci vezani za ovu uslugu, poput onog koje su zemlje prošle godine bile najposjećenije na Street View-u. U prvih pet, računajući od najposjećenije ka manje posjećenim, našle su se Indonezija, SAD, Japan, Meksiko i Brazil. Među 100 najposjećenijih našla se i Srbija, i to na 50. mjestu.

Što se tiče lokacija, najpopularnije su bile fotografije Burdž Kalife u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Ajfelovog tornja u Francuskoj, kao i Tadž Mahala u Indiji.