Google mape dobile ekološki prihvatljivu navigaciju

Google je odlučio da proširi svoj ekološki režim rutiranja Mapa i učini ovu funkciju još moćnijom u desetinama evropskih zemalja tako što će omogućiti da odaberete eco-friendly rutu putovanja na osnovu vrste goriva koje troši vaše vozilo.

Funkcija, koja je prvobitno lansirana u SAD i Kanadi prošle godine, označava rute na kojima trošite manje energije.

Od sada će biti dostupna korisnicima u “skoro 40” evropskih zemalja, uključujući Francusku, Irsku, Poljsku, Španiju i Veliku Britaniju (u Njemačkoj je predstavljena prošlog mjeseca).

Google, takođe, dodaje mogućnost da informiše aplikaciju Mape da li vaš automobil ima dizelski, gasni, hibridni ili električni pogon, tako da može da pronađe najefikasniji put na osnovu tipa vozila i tako pruži preciznije procjene koliko je ekološki efikasnija ruta kojom idete.

Sistem je zasnovan na informacijama preuzetim iz Nacionalne laboratorije za obnovljivu energiju (NREL) američkog Ministarstva energetike i Evropske agencije za životnu sredinu.

Ti podaci kombinovani su sa onima koje Google Mape prikupljaju preko vještačke inteligencije, odnosno modela mašinskog učenja koji analizira koji automobilski pogon je najzastupljeniji u datim regionima.

Na osnovu prikazanih modela, ovo bi moglo značiti da će ljudi sa dizel automobilima biti usmjeravani duž autoputeva velike brzine, gdje će njihovi motori biti najefikasniji, dok neko sa hibridnim ili električnim vozilom može dobiti prijedloge da vozi onim ulicama u kojima će moći bolje da iskoristi prednosti regenerativnog kočenja (koje puni bateriju strujom).