Google ima novu stranicu za djecu koja uče da čitaju

Moderne tehnologije i pristup internetu mogu biti jako korisni za djecu svih uzrasta, a to je novim potezom ponovo dokazala kompanija Google.

Naime, Google je pokrenuo internet stranicu koja je zapravo browser verzija popularne aplikacije Read Along, namijenjene Android korisnicima, uz koju je od 2019. godine, kada je predstavljena, čitati učilo više od 30 miliona djece.

Dakle, mališani će i dalje imati priliku da uče čitati na zabavan način, ali na mnogo većim ekranima nego što su to oni na pametnim telefonima. To će biti posebno korisno za djecu koja slabije vide, ali i za ostalu, jer neće morati držati telefon tik ispred očiju, nego će sa „bezbjedne“ udaljenosti moći da prate omiljeni sadržaj.

Na web stranici, koja nudi učenje više nivoa čitanja, nalaze se stotine zanimljivih, ilustrovanih priča. Proces učenja funkcionište na taj način da djeca biraju priču i čitaju je u mikrofon, pri čemu riječi koje pravilno izgovore bivaju automatski podvučene plavom bojom, a one koje ne pročitaju dobro crvenom. Tada je moguće kliknuti na riječ koja je podvučena crvenom bojom, nakon čega se čuje kako virtuelni asistent Diya pravilno izgovara tu riječ. Dakle, stranica djeci nudi priliku da spoznaju greške i odmah dobiju savjet kako da ih isprave.

Priče su prevedene na više stranih jezika, poput engleskog, portugalskog i španskog, a kompanija je dodala i nove sadržaje u Read Along zbirku, koji će u Android i web verziju biti dostupni u narednim mjesecima.