Google će upozoriti korisnike kada se njihovi podaci nađu u pretrazi

Google će vam slati obavještenje kada se u rezultatima pretrage prikažu vaši lični podaci, kućna adresa, broj telefona i e-mail adresa.

Funkcija bi trebalo da bude aktivna od sljedeće godine, objavio je Google na Twitteru.

Pretpostavka je da će brojni korisnici htjeti da aktiviraju ovu uslugu i da će se većini ljudi svidjeti ideja. Biće izuzetno korisna, recimo, žrtvama uznemiravanja.

Istovremeno, alat pomoću kojeg lako možete pokrenuti zahtjev za uklanjanje rezultata pretrage u kojima se nalaze vaši lični podaci, takođe je dostupan, ali za sada samo nekim korisnicima.

Valja napomenuti da će takve informacije ostati na veb sajtovima, ali će se i tamo teže pronalaziti iako će ih Google ukloniti samo iz svoje pretrage.

Već neko vrijeme možete tražiti da se pretraga o vašim podacima izbriše iz najvećeg internet pretraživača, ali u Google trenutno rade na tome da proces olakšaju.

Ranije je bilo potrebno da prvo tražite Google članak za pomoć, zatim link do obrasca, a sada alat “Rezultat o vama” nudi da rezultate pretrage sa ličnim podacima označite sa nekoliko klikova ili dodira.
Status vašeg zahtjeva možete pratiti tokom cijelog procesa.

Sve ovo biće još lakše kada od sljedeće godine proradi funkcija koja će vas obavještavati kada se vaši lični podaci budu pojavljivali u pretrazi i nećete morati sami da ih tražite.