Google ažuriranje: Sada možete da sakrijete Play Music aplikaciju

Sredinom mjeseca marta, Google je uklonio mogućnost svojim korisnicima da preuzimaju muziku iz biblioteke aplikacije Play Music.

Sada kada je ta opcija uklonjena, Google Play Music će dobiti novu nadogradnju koja će sakrivati aplikaciju na Android uređajima.

Verzija 8.29.9112-1.W Play Music je već predstavljena. Ona još uvijek prikazuje da Google Play Music nije dostupan korisnicima i istovremeno ih ohrabruje da istraže muziku sa kanala YouTube. Ipak ispod toga se nalazi i sekcija „Free up space“.

„Hide app“ opcija čini da Google Play Music više ne bude dostupan na naslovnoj strani vašeg telefona. Nakon što potvrdite ovu opciju, Play Music se više neće pojavljivati na zaslonu telefona, a jedina opcija za povratak će biti brisanje cijele aplikacije i nova instalacija.

Takođe ponuđena je i „Delete all local data“ opcija koja služi kao pomoć korisniku ukoliko nije uklonio istoriju svojih preuzimanja prije zaključavanja aplikacije.

Nova nadogradnja ima za cilj da usmjeri korisnika na to da nije moguće reinstalirati aplikaciju na druge uređaje. U slučaju kompanije Google, ranije je bila ponuđena opcija stalnog postojanja aplikacije Google Play Music koju nije bilo moguće obrisati. Kako noviji telefoni dolaze sa aplikacijom YouTube Music, sada će korisnik moći da odabere koju želi da koristi.