Google Assistant će prepoznavati glas svog vlasnika

Google planira veliki korak da bi unaprijedio svoju Google Assistant aplikaciju.

Novi iskorak trebala bi biti funkcija „Personalizovano prepoznavanje govora“ koja će pomagati Google pomoćniku da bolje prepoznaje česte riječi i imena koje izgovarate.

Ovo je nešto što je nagoviješteno zahvaljujući analizi najnovije verzije koju je Google otpremio na Play prodavnicu.

Google poručuje da svoje audio snimke čuvate na uređaju, kako bi pomogli Assistant-u da bolje prepozna šta pričate. Zvuk ostaje na uređaju i može da se izbriše u bilo kom trenutku isključivanjem personalizovanog prepoznavanja govora.

Ova opcija za isključivanje će vjerovatno postojati zbog zabrinutosti za privatnost ukoliko korisnik ne želi da njegov glas bude negdje pohranjen.

Asistent će imati pristup Google-ovim serverima, gdje će se analizirati sažeci govornih modela drugih korisnika. Funkcija će vjerovatno omogućiti naprednije propoznavanje komandi i imena kontakata.

Novom funkcijom se nastoji da proširenje poboljšanja zasnovanih na mašinskom učenju, posebno u vezi izgovaranja imena što je posebno bitno kada koristite vaš glas za slanje poruka kontaktima. Zvuk prošlih izgovora će se čuvati na uređaju i analizirati kako bi transkripcije bile tačnije u budućnosti.

Na uređajima kao što su Nest Hub i Mini 2. generacije, Google već koristi čip za mašinsko učenje koji lokalno obrađuje vaše najčešće komande da bi postigao brže vrijeme odgovora.