Google Asistent vam pomaže da izgovorite čudna imena

Google predstavlja brojna nova ažuriranja, među kojima je i unapređenje kada je u pitanju izgovor čudnih imena.

Za početak, uskoro ćete imati priliku da naučite kako izgovarati imena vaših kontakata, slično tome da možete sada naučiti kako da pravilno izgovorite svoje ime. Prema kompaniji Google, Asistent će slušati vaš izgovor i pamtiti ga, bez potrebe da kompanija zadrži snimak.

Iz kompanije navode da će stavka prvo biti dostupna na engleskom jeziku. Objašnjavaju, kako ulažu napore da se to dogodi i na drugim jezicima.

Kada telefon dobije novo ažuriranje, za početak pritisnite opciju “Record your own” ispod polja za kontakt u postavkama za Asistenta. Kompanija navodi kako je u potpunosti unaprijedila AI stavke razumijevanja jezika, te da može preciznije da shvati kontekst. Zahvaljujući BERT tehnologiji, Google sada može obrađivati riječi u kontekstu, a ne samo pojedinačno. 

Google koristi tehnologiju za poboljšanje kontekstualne svijesti Asistenta. Npr. ako započnete razgovor o Njujorku i na kraju zatražite preporuke za najbolje restorane, Asistent će znati da mislite na restorane u Njujorku. 

S tim u vezi, tvrde kako Asistent sada može gotovo 100% tačno odgovoriti na određene zadatke. U praksi to znači da ćete moći učiniti nešto poput promjene mišljenja u sredini rečenice i Asistent će slijediti vaš tok misli.

Za korisnike u SAD, ova opcija je dostupna na pametnom zvučniku koji podržava Asistenta. Dostupnost na pametnim telefonima i drugim uređajima slijedi “uskoro”.