Google AI sistem kreira fotografije na osnovu unosa teksta

Iako smo svjesni da moć vještačke inteligencije (AI) iz dana u dan nezaustavljivo raste, kompanije koje je koriste sve češće uspijevaju da nas ostave bez teksta.

Tako je i ovoga puta kada je u pitanju Google-ov Imagen – koji tekst bukvalno pretvara u fotografiju. Ne, on ne koristi i ne spaja postojeće fotografije objavljene na internetu, nego stvara nove, originalne. 

Na taj način nastale su zabavne fotografije koje se nalaze na stranici Imagine. Dakle, uopšte nije bitno koju kombinaciju pojmova će vaša mašta iznjedriti, AI će se potruditi da to vjerodostojno ilustruje.

PetaPixel navodi da je Imagen produkt Research ogranka kompanije koji je zadužen za razvoj novih, naprednijih tehnologija. Podsjećamo da je Dall-E2 AI, kompanije OpenAI, ranije ove godine radio gotovo isti posao, odnosno pretvarao tekst u fotografije, mada je ovo što radi Imagine mnogo realističnije. Ipak, kako bi mogla parirati konkurentima, i kompanija OpenAI počela je da više pažnje posvećuje unapređenju foto-realizma.

Ni Imagen niti Dall-E2 još nisu dostupni javnosti, ali je sigurno da svi nestrpljivo čekaju da svoju maštu pretvore u fotografiju. Neobičnih ideja sigurno je pregršt u svakoj glavi, tako da nas, kad-tad, očekuje sjajna zabava.