Fotografije nastale na ovoj kameri veličine zrna soli će vas oduševiti

Naučna genijalnost ovog puta iskazala se u izradi nevjerovatno male kamere koja je u stanju da proizvede fotografije izuzetno dobrog kvaliteta.

Za to su zaduženi istraživači sa Univerziteta Prinston i Univerziteta u Vašingtonu koji su konstruisali ultrakompaktnu kameru veličine zrna soli koristeći tehnologiju poznatu kao metasurface, koja je prekrivena sa 1.6 miliona cilindričnih stubova.

Kamera je veličine pola milimetra sa potencijalom da bude iskorištena u nebrojeno mnogo situacija; od pomaganja minijaturnim robotima da istražuju svijet, do boljeg pružanja uvida u procese koji se dešavaju duboko u ljudskom tijelu.

Jedan od posebnih trikova kamere je način na koji kombinuje hardver sa računarskom obradom kako bi poboljšao snimljenu fotografiju: algoritmi za obradu signala koriste tehnike mašinskog učenja kako bi smanjili zamućenje i druga izobličenja koja se inače javljaju kod kamera ove veličine. Kamera efikasno koristi softver za poboljšanje vida.

Ta se obrada dodaje konstrukciji metasurface koja zamjenjuje uobičajena zakrivljena staklena ili plastična sočiva sa materijalom širokim samo pola milimetra. Svaki od 1,6 miliona cilindričnih stubova je pojedinačno dizajniran da najbolje uhvati ono što je ispred kamere, uz kompjutersko modeliranje koje se koristi za izradu optimalne konfiguracije.

Iako je ova tehnologija još uvijek u laboratorijskoj upotrebi, ova otkrića nam govore jedno – nju je moguće prebaciti u komercijalnu proizvodnu liniju.

Inače, istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Communications.