Ford polako, ali sigurno, postaje potpuno električan

Ford je najavio da će do 2024. godine na tržište Starog kontinenta plasirati sedam električnih automobila.

Cilj kompanije je potpuni prelazak na električna vozila u Evropi do 2030. godine. Takođe, nadaju se da će do 2035. u potpunosti eliminisati benzin i dizel.

Zadovoljan uspjehom modela Mustang Mach-E i lansiranjem kombija E-Transit, Ford će svoju ponudu obogatiti sa još sedam baterijskih električnih modela.

U pitanju su tri putnička vozila i četiri kombija, tako da će sa ta dva već postojeća modela u ponudi imati devet 100% električnih vozila.

Prvo putničko e-vozilo masovne proizvodnje iz Ford-ovog novog postrojenja u Kelnu, u Njemačkoj, biće novi crossover srednjeg segmenta sa pet sjedišta i sa dometom od 500 kilometara sa jednim punjenjem.

Ford će ga zvanično predstaviti ove godine, a proizvodnja bi trebalo da počne 2023. I drugi sličan model – sportski putnički crossover, proizvodiće se u Kelnu, dok će električna Puma 2024. godine biti proizvedena u Rumuniji.

Transit Custom i Tourneo Custom bi, takođe, trebali stići iduće godine, dok se Transit Courier i Tourneu Courier očekuju 2024.

Cilj kompanije je da do 2026. na području Evrope prodaje više od 600.000 električnih vozila, a dva miliona globalno.

Još jedna od potvrda da zaista teže „električnoj budućnosti“ je i saradnja sa turskim Koç Holding-om i južnokorejskom kompanijom SK On, s ciljem izgradnje jedne od najvećih tvornica baterija za električna vozila u blizini Ankare, u Turskoj.