Facebook unapređuje AI za opis fotografija slabovidim osobama

Facebook unapređuje AI (Artifical Intelligence) za opisivanje fotografija slabovidnim osobama pomoću nove tehnologije za kreiranje preciznije slike stvarnosti.

Nova, unapređena tehnologija nosi naziv Automatic Alternative Text (AAT) i predstavljena je još prije pet godina kako bi osobe sa oštećenim vidom lakše pratile fotografije koje drugi korisnici objavljuju na svojim profilima.

AAT tehnologija je pored ranije dostupnih informacija o tome ko je objavio fotografiju, sada omogućila nove opcije – naime, korisnik može da čuje detaljniji opis onoga šta se nalazi na fotografiji (pokreti tijela, mimika, odnos između ljudi i objekata, lokacija fotografije i slično).

Iz kompanije kažu da je zahvaljujući modelu za učenje na sopstvenoj operativnoj platformi Facebook Al Research njihova vještačka inteligencija osposobljena da prepozna više od 1.200 različitih koncepata opisa fotografija, u cilju jednostavnijeg korištenja Facebooka za ovu grupu korisnika.

Zahvaljujući poboljšanoj AI koja će davati dosta precizniji opis fotografije nego ranije, osobe sa oštećenim vidom će moći mnogo lakše zamisliti sveobuhvatan koncept fotografije.