Facebook u Evropi otvara 10.000 radnih mjesta u VR sferi

Facebook je predstavio planove za otvaranje 10.000 „visokokvalifikovanih” radnih mjesta u cijeloj Evropskoj uniji u periodu od pet godina.

Na ovaj način žele izgraditi svoja iskustva kada je u pitanju virtuelna realnost. Postrojenje će zaposliti radnike u zemljama uključujući Francusku, Njemačku, Irsku, Italiju, Holandiju, Poljsku i Španiju.

Kompanija se na ovaj potez odlučila jer u Evropi ima veliku bazu kupaca i korisnika, te je ukazala na vrhunske timove stručnjaka u više područja kao i na prvoklasno obrazovanje. Facebook je čak podsticao “vodeću” politiku EU-a o pitanjima poput slobode govora, privatnosti i transparentnosti uprkos sukobima sa regulatorima u SAD-u.

Tehnološki div već ima kancelariju Reality Labs u Corku u Irskoj, a u Francuskoj je otvorio laboratoriju za istraživanje vještačke inteligencije. Prije dvije godine Facebook se udružio s Tehničkim univerzitetom u Minhenu kako bi stvorio centar za istraživanje etike umjetne inteligencije.

Kao i kod mnogih oglasa za posao, ovo je dobar PR potez i praktična investicija. To bi moglo ‘podsjetiti’ EU na ekonomski doprinos Facebooka i uticaj na relevantne politike.