Facebook počinje da testira enkripciju za poruke u Messenger-u

Facebook je podijelio svoje planove o ažuriranjima u aplikaciji Messenger, i može se reći da ide u smjeru onoga što je dugo očekivano.

Ažuriranja će donijeti podrazumijevano uključivanje end-to-end enkripcije (E2EE) na platformi za ćaskanje Messenger, i ta funkcija se trenutno testira „između nekih korisnika“.

Trenutno se ta vrsta enkripcije nudi korisnicima Messenger-a kao opcija, ali je uključuju samo oni koji su svjesni bezbjednosti. Postavljanje end-to-end enkripcije kao podrazumijevane biće značajno veće bezbjednosti platformi za ćaskanje koju koristi više od milijardu ljudi širom svijeta. Takođe će verovatno izazvati svađe sa državama koje kažu da enkripcija ometa njihovu sposobnost da se bore protiv kriminala.

Enkripcija „od kraja do kraja“ znači da Facebook ne može da vidi sadržaj poruka svojih korisnika – to mogu samo učesnici. To čini mnogo težim (iako ne i nemogućim) trećim stranama kao što su hakeri ili organi za sprovođenje zakona da njuškaju digitalne razgovore.

Pored novog testa podrazumijevanog E2EE, kompanija je takođe najavila funkciju pod nazivom „bezbjedno skladištenje“ koja će šifrovati rezervne kopije u oblaku istorije ćaskanja korisnika na Messenger-u.

Testiranje bezbjednog skladištenja za pravljenje rezervnih kopija poruka najviše bi služilo u slučaju da izgubite telefon ili želite da vratite istoriju poruka na novom, podržanom uređaju, tvrde iz Facebook-a.

Ostale nove funkcije koje se testiraju na Messenger-u uključuju sinhronizaciju izbrisanih poruka na različitim uređajima, testiranje mogućnosti opoziva slanja poruka, te dodavanje šifrovanja porukama bez upotrebe ruku koje se šalju na Messenger pomoću pametnih naočara Ray-Ban Stories.