Facebook Messenger dobija novi tab za pozive

Borba za tržišnu poziciju među aplikacijama koje služe za komunikaciju jedna je od najvećih što se tiče tehnoloških kompanija.

Stoga svaka od njih pokušava donijeti nešto što će ih izdvojiti u odnosu na konkurenciju ili im omogućiti da zadrže relevantnost kako ih konkurencija ne bi „sažvakala“.

Messenger aplikacija izrodila se iz Facebook privatnih poruka i u startu je imala najširu bazu kada su započinjali svoj samostalan hod. I od tada je predstavlja veoma popularan način za obavljanje glasovnih i video poziva kod korisnika širom svijeta, ali je i dalje sklona novinama.

Posljednje dolaze u dizajnu tako da omoguće lakše pronalaženje tastera za pozivanje. U okviru funkcijskog bara u dnu aplikacije biće dodat tab za glasovne i video pozive, uz Chats, Stories i People tabove. Novi tab će se otvarati u listu korisnikovih kontakata.

Izmjena je prilično suptilna, ali pokazuje namjeru da Messenger želi da se preoblikuje u aplikaciju za slanje poruka i pozivanje u stilu Viber-a ili Telegram-a. Prema navodima kompanije Meta, matične firme u kojoj su Facebook, Instagram i WhatsApp, glasovni i video pozivi u okviru Messenger-a su zabilježili rast od 40 procenata od početka 2020. godine.

Takođe, saopšteni su planovi da end-to-end enkripcija postane podrazumijevana za Facebook i Instagram do kraja 2023. godine. Takođe, Meta je dodala i veliki broj AR efekata u svoje video pozive, omogućavajući korisnicima da eksperimentišu sa filterima, maskama i animacijama.