Facebook korisnici sami će birati koliko objava žele da vide

Novim opcijama koje je omogućio Facebook korisnici će moći lakše podesiti koliko i čijih objava žele da vide na svom tajmlajnu.

Ovo uključuje objave porodice i prijatelja, ali i stvari koje objavljuju stranice ili članovi u grupama.
Novost dolazi u talasu gašenja nekih opcija koje nisu toliko popularne i prebacivanja fokusa na glavne servise u Facebook-u.

U sklopu ovih aktivnosti ažurirane su funkcije primarnog Facebook Feed-a kako bi se pomoglo korisnicima da podese da li žele da vide više ili manje objava Facebook prijatelja, stranica koje prate, ili grupa čiji su članovi.

Na ovaj nači povratne informacije koje Facebook dobije primijeniće se u rangiranju informacija na Feed-u, što bi trebalo da unaprijedi vještačku inteligenciju i algoritam koji generiše šta gledamo i čitamo na mreži.

U ovom momentu korisnici Facebook aplikacije mogu samo da sakriju objave onih osoba koje prate ili da neke objave označe kao one koje se ne preporučuju.

Novi alat će jednostavno funkcionisati, moći ćemo odabrati “show more” (prikaži više) ili “show less” (prikaži manje) za bilo koji, ili bilo čiji sadržaj.

Ovo će poboljšati i prilagoditi Feed svakog korisnika, a istovremeno poboljšati AI softver koji se bavi rangiranjem sadržaja na Facebook Feed-u.

Matična kompanija Meta nove promjene je objasnila u objavi na blogu, pod naslovom Kako da prilagodite svoj Facebook Feed.