Evo šta donosi prvo veliko ažuriranje za Windows 11

U fokusu seta prvog velikog ažuriranja za Windows 11 su aplikacije Notepad i Media Player, ranije poznat pod imenom Groove Music.

Nove redizajnirane aplikacije dobile su Fluent dizajn i zaobljene uglove, a dostupne su svim korisnicima putem trgovine Microsoft Store.

Notepad sada uključuje poništavanje u više koraka, poboljšani interfejs za pretragu i podršku za tamni režim. Tu je i bolji pristup fontovima, ali i nove animacije padajućeg menija. Notepad je zadržao svoju jednostavnost te korisnici i dalje mogu uživati ​​u funkcijama kao što je Find.

Nova aplikacija Media Player dizajnirana je da zamijeni Groove Music i Windows Media Player i uključuje podršku za audio i video te dizajn koji bolje odgovara poboljšanjima korisničkog interfejsa Windows 11.

Najveće promjene u ovom ažuriranju za Windows 11 odnose se na traku zadataka koja sada prikazuje datum i vrijeme na više monitora.

Vidžet za vremensku prognozu se vraća na traku zadataka u ovom ažuriranju, a nova funkcija isključivanja/uključivanja zvuka na traci zadataka biće dostupna za pozive unutar Microsoft timova.

Microsoft planira testirati nove funkcije s korisnicima tokom ove godine, uključujući wallpaper naljepnice i tablet mod, a u planu su folderi za Start meni, redizajn Task Manager-a i novi načini raspoređivanja prozora po desktopu.