Evo kako da pregledate sačuvane Wi-Fi lozinke na Androidu

Ukoliko ste zaboravili lozinku Wi-Fi mreže, na koju ste ranije bili povezani, sada vam donosimo način da je ponovo prikažete na Androidu.

Da biste pogledali lozinku za Wi-Fi na Androidu 10, ili nekoj novijoj verziji, otvorite Postavke i idite na opciju Mreža i Internet. Dodirnite Wi-Fi i vidjećete svoju trenutnu mrežu na vrhu popisa. Odaberite je, kako biste vidjeli mogućnosti mreže. Na ovoj stranici odaberite opciju Dijeli. Kako biste nastavili, moraćete da potvrdite svoje lice, otisak prsta, ili svoj PIN kod.  Kada to uradite, vidjećete šifru svoje mreže ispod QR koda. 

Ako se lozinka iz nekog razloga ne pojavi, možete da skenirate QR kod na nekom drugom uređaju da biste je dodali na mrežu. 

Ukoliko imate Android 9, ili neki stariji uređaj, treba da rutujete Android. To je zato što je datoteka koja sadrži kvalifikacije za sačuvane mreže zaštićena u memoriji vašeg telefona. Nakon toga možete da se uputite na data / misc/ wifi pomoću aplikacije File Explorer. Otvorite wpa_supplicant.conf i trebali biste vidjeti ime mreže i lozinku. 

Ukoliko vam ta opcija ne uspije, možete da pokušate koristiti aplikaciju za pregled lozinke, poput WiFi Pasword Viewer. One zahtjevaju root i imaju podijeljene ocjene, tako da nije potpuno vjerodostojno.