Evo kada će Android 13 biti lansiran

Google je tokom prošle sedmice počeo sa testiranjem Android 13, a sada se pojavljuju detalji o novim funkcijama koje se u ovoj fazi mogu pronaći.

Izvršni direktor Google-a Sundar Pichai najavio je održavanje Google I/O onlajn konferencije 11. i 12. maja, a u skladu sa uobičajenom praksom na njoj će biti lansirana nova verzija operativnog sistema – Android 13. Očekuje se da će Google zvanično ažuriranje pokrenuti u drugoj polovini godine, a serija Google Pixel će biti prva serija modela koja će isprobati zvaničnu verziju Androida 13.

U poređenju sa Androidom 12, on će dodatno ojačati zaštitu privatnosti. Korisnici mogu dozvoliti aplikacijama da dobiju određene dozvole za fotografije ili video zapise, tako da ne moraju da brinu da će njihova privatnost procuriti kada aplikacije dobiju sve dozvole.

Štaviše, uređaji mogu da izbjegnu dijeljenje ličnih informacija o lokaciji kada se povezuju sa obližnjim uređajima preko Wi-Fi mreže, što efektivno sprečava pristup informacijama o lokaciji korisnika.

Od vizuelnih promjena, korisnicima će ponuditi nove efekte za pozadine. Kontrole media sadržaja su redizajnirane i smještene su u njihovom prilagođenom mjestu, između brzih podešavanja i obavještenja, ali je njihov vidžet sada veći. Redizajniran je i izbornik izvora media sadržaja, koji je sada u skladu sa dizajn jezikom Androida 13.

Na kraju, Foreground Services task manager će se naći u dnu brzih podešavanja i panela za obavještenja, a prikazivaće aplikacije koje se trenutno pokreću u pozadini, što omogućava lakše praćenje i stopiranje aplikacija