EU ima velike planove na polju proizvodnje mikročipova

Evropska komisija (EK) je danas pokrenula višegodišnji plan ulaganja velikih razmjera za svoj sektor mikročipova i predstavila nova ovlaštenja za obezbjeđivanje čipova u vrijeme krize.

Cilj je, kako je navela Ursula von der Leyen, predsjednica EK, da Evropa postane lider na ovom tržištu.

Čipovi su ključni u skoro svakom uređaju koje koristimo za rad, potovanja, održavanje forme, zdravlje i zabavu – automobilima, telefonima, skenerima, robotima… Ali, pandemija je razotkrila svu ranjivost lanaca snabdijevanja čipovima.

EK, stoga, želi da pokrene veliki investicioni plan, poznat kao Chips Act. On podrazumijeva pet milijardi evra ulaganja u procese istraživanja i inovacija, dok je  svaka članica EU sada na potezu da uspostavi svoj mehanizam za snabdijevanja čipovima u slučaju nužde.

Takve mjere uključuju organizovanje zajedničkih kupovina koristeći evropsku tržišnu moć i primoravanje industrijskih igrača da EU dostave informacije o gomilama zaliha i kanalima snabdijevanja.

EU je ranije postavila sebi cilj da do 2030. godine učetvorostruči proizvodnju elektronskih čipova, odnosno da ima 20% globalnog tržišnog udjela u toj industriji.