Električni štapići omogućavaju da jelo bude slano i bez soli

Konzumiranje jako slane hrane nije zdravo. To znaju svi. Ipak, samo Japanci imaju „čarobne“ štapiće koji neslanu hranu čine slanom bez upotrebe soli.

Ne, ne radi se o magiji, nego o sjajnom izumu japanskih inovatora, koji su stvorili električne štapiće za jelo koji ne sole hranu, nego stvaraju vještački okus slanog u ustima korisnika. Razvio ih je Homei Miyashita, profesor na Univerzitetu Meiji, u saradnji s japanskom kompanijom Kirin Holdings, koja se bavi proizvodnjom hrane i pića.

Kako pojašnjavaju stručnjaci, električni štapšići koriste elektrostimulaciju i mini-računar koji se nosi na ruci, poput narukvice. Pomoću struje joni natrijuma preko štapića prenose se do usta, gdje se stvara osjećaj slanoće. Naučnici tvrde da se radi o prvom ovakvom izumu, te očekuju da će on uticati na smanjenje konzumiranja soli.

Inače, prosječni stanovnik Japana dnevno pojede 10 grama soli, što je duplo više od preporučenog prosjeka. Kako bi se uhvatili u koštac sa ovim problemom, koji doprinosi sve češćoj pojavi visokog krvnog pritiska kod ljudi, što povećava šanse za pojavu srčanog i moždanog udara, stručnjaci su se posvetili ovom izumu, za koji se vjeruje da bi se već od 2023. mogao naći na tržištu.

Mediji prenose da japanski inovatori sada rade na tome da pomoću štapića stvore imitacije različitih okusa hrane.