Dvonožni robot Cassie Ginisov rekorder

Robot Cassie, izumljen na Inženjerskom koledžu Državnog univerziteta Oregon, koji je proizvela kompanija Agility Robotics, postao je Ginisov rekorder u trci na 100 metara u kategoriji dvonožnih robota.

Tu dužinu pretrčao je za 24,73 sekunde, s tim da je krenuo iz stojećeg položaja sa starta, da bi nakon sprinta na kraju dionice ponovo zauzeo isti položaj.

Ovaj rekord na 100 metara poređen je sa ranijim rezultatima, među kojima je prelazak pet kilometara 2021. godine za nešto više od 53 minute.

Inače, Cassie, koja je razvijena pod mentorstvom profesora robotike iz Oregona Jonathana Hursta, uz 16-mjesečnu donaciju od milion dolara od Agencije za napredne istraživačke projekte odbrane ili DARPA-e, prvi je dvonožni robot koji koristi mašinsko učenje za kontrolu kretanja na otvorenom terenu.

Pomalo liči na donju polovinu ljudskog tijela. Ima koljena koja se savijaju, ali na suprotnu stranu od ljudskih. Ona mu omogućavaju da se penje i silazi niz stepenice.

Alan Fern, profesor vještačke inteligencije koji godinama radi na projektu razvoja ovog robota, izjavio je da je pokretanje i zaustavljanje u stojeći položaj teže od samog trčanja, slično kao što su polijetanje i slijetanje teži nego letenje avionom.

Hurst, glavni tehnološki direktor u Agility Robotics, nazvao je ovo obaranje Ginisovog rekorda velikim prelomnim trenutkom. Poručio je da je Cassie možda prvi dvonožni robot koji je naučio trčati, ali da sigurno neće biti posljednji.