Dronovi pomažu u pošumljavanju

Moderne tehnologije nam već uveliko olakšavaju život, a sada su i u misiji spasavanja pluća Zemlje.

Naime, kompanija Flash Forest iz Kanade, koja se bavi pošumljavanjem, taj posao povjerila je dronovima, koji sa velikih visina bacaju sjemenke na tlo i tako doprinose sadnji drveća.

Kako pojašnjavaju iz te kompanije, dronovi lete iznad ogoljenih predjela i izbacuju velike količine sjemenki, i do 100.000 dnevno. Tu se ne završava njihov posao, jer se oni u narednom periodu vraćaju da bi pratili kako mlade sadnice niču i rastu. Po potrebi bacaju i prehranu, tako da su višestruko korisni.

Pored toga što rade posao za koji bi trebalo zaposliti mnogo radnika, čime štede i vrijeme i novac, dronovi brzo i lako donose preciznu sliku situacije na terenu.

S obzirom na to da je Zemlja u posljednih 30-ak godina ostala bez milijardi hektara šuma, što zbog sječe, što zbog požara, angažovanje ovih uređaja u procesu pošumljavanja zaslužuje svaku pohvalu.

Naravno, i ljudi itekako mogu i trebaju dati svoj doprinos pošumljavanju. Podsjećamo na impresivan primjer koji je prije nekoliko godina pokazala Indija, kada je za 12 časova posađeno 66 miliona stabala. Taj nevjerovatno veliki posao obavilo je više od 1,5 miliona volontera, što dodatno govori koliki trud je uložen u organizaciju jedne ovako velike akcije.